Selasa, 8 Februari 2011

Ahlan wa Sahlan anak ummi..

           Alhamdulillah,kini diriku bergelar ummi.
12 hb 1 2011
          Pagi itu,ummi masuk wad,ummi dan walid ingat baby nak keluar dah,pelik ummi tak sakit pun cume doktor suruh standby masuk wad sebab dah buka 3 cm.Tengahari doktor suruh balik dulu sebab baby tak nak keluar pun dan tiada tanda-tanda nak besalin,langsung tak rasa sakit.Keluar dari wad petang tu gak ummi gi jalan2 dengan walid di mid valley,ummi nak berjalan banyak biar mudah bersalin.
13hb 1 2011 dan 14hb 1 2011
          Ummi dapat cuti rehat dari doktor.Ummi masih sihat.Malam-malam je ummi rasa nak patah pinggang,lenguh2.
15 hb 1 2011 dan 16 hb 1 2011
         Ummi makin tak sabar bilalah baby nak keluar.
17 hb 1 2011
         Baby masih tak nak keluar lagi..
18 hb 1 2011
          Pagi-pagi lagi ummi rasa sakit perut macam nak ke tandas tapi bukan.Ummi takut nak ke klinik ummi cakap kat walid nanti dululah,takut kene halau keluar wad lagi.Kot bukan nak bersalin.Ummi makin tak tahan sakitnya menjadi2.Walid terus ajak ummi pergi klinik.
Keluar je dari rumah ibu ummi(jaddah)air meleleh keluar,ummi tak pasti air ketuban atau air kencing.hangat je.Habis kain dan kereta ummi basah.
Sampai je di klinik ummi terus disuruh masuk bilik doktor,doktor suruh baring.Doktor seluk masih 3 cm.Sakit kena seluk,tuhan saja Maha Mengetahui.Kata doktor air ketuban ummi da pecah keluar .Baru ummi sedar inilah masanya anak ummi dah nak keluar.Antara suka dan takut..Tuhan saja yang tahu.


Di dalam bilik bersalin
        2.00 pm : Doktor masukkan jarum di tangan ummi untuk masukkan air.2 kali kena jarum baru boleh masuk air.Walid minta sejadah pada nurse sembahyang zohor dulu di situ jugak,ummi takut ummi suruh walid teman ummi.Doktor suruh ummi duduk atas katil jangan baring supaya baby cepat turun.Tapi ummi tak larat,pinggang ummi sakit teramat,jadi walid bantu ummi,ummi sandar pada walid.Sokongan walid buat ummi terharu "terima kasih syg."
        Doktor keluar masuk dalam bilik bersalin untuk periksa ummi bukaan dari 3cm ke 5cm kemudian 7cm.
Masa dalam tempoh 3cm ibu ummi datang masuk tengok ummi sekejap,ibu suruh ummi berzikir,adik ummi aishah (mak ngah)telifon suruh ummi baca ayat tertentu yang diamalkanya masa saat bersalin dulu.Walid pun baca quran disisi ummi.Masa ini ummi memang ingat mati,Walid cakp dengan ummi "ayang lahirkan anak abg dan ayg selamat bersalin,abg maafkan ayg".Ciuman dari abg didahi.Bahagianya ummi :)
Ketika bukaan 5cm ummi cakap dengan nurse tak ada ubat ke kurangkan sakit?Nurse cakap jangan lupe daratan.Terdiam ummi.Kata nurse lagi sakit lagi cepat bersalin.Kemudian bukaan 7cm masa ni ummi teringat kawan ummi pesan bila sakit boleh teran.Dalam diam ummi teran. Bila baby dah nak keluar doktor panggil walid yang sentiasa disisi ummi.Walid tengok kepala baby sikit lagi nak keluar.Ummi sedar doktor gunting tapi rasa sakit bersalin menang,langsung ummi tak rasa sakit masa kena gunting.Doktor suruh ummi teran.Ummi teran dengan suara.Doktor tegur tarik nafas dalam-dalam teran jangn bersuara nanti hilang tenaga,ambil nafas terus teran lagi.Berkali juga ummi cuba akhirnya
               ALHAMDULILLAH tepat 4.11pm baby lahir.Baby senyap je tak bersuara,warna baby putih pucat,ummi tengok je doktor bg alat kat baby,baby nangis..ummi laung allah,allahu akbar,syukran ya allah terkeluar kata-kata itu di bilik bersalin.Walid ambil baby ketika masih berdarah bukan masa lepas mandi kata abuya(ayah ummi)"masa baby berdarah tu la kena azan kan baby supaya baby tidak diganggu syaitan.Masa baby dimandi nurse, ummi di katil bersalin lagi doktor keluarkan uri,jahit koyakkan.Walid masih teman ummi masa itu.Masa jahit,sakit sikit doktor suntik dulu mungkin ubat bius tapi kegembiraan mengatasi sakit,ummi tak sabar pegang baby ummi.
















AHLAN WA SAHLAN anak ummi

Tiada ulasan: