Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2009

Hari Raya Korban 2009

Baru selesai sudah hari raya korban...hari jumaat aku bersama keluargaku menziarahi sanak saudara,alhamdulillah dapat juga beraya ke keluarga sebelah family aku,memandangkan tahun ini raya aidilfitri kami beraya sebelah mertua,jadi aidiladha kesempatan yang ada dapatlah beraya korban dengan ibu ayah wan nenek tahun ini.Seharian suntuk sungguh mengembirakan bersama sanak saudara.
Keesokan harinya kami beraya sebelah keluarga suami pula,di kampung suasana raya berbeza dari bandar,bergotong royong mengorbankan 2 ekor lembu di laman kediaman mertuaku,hehe...pengalaman istimewa me"rewang" bersama sanak saudara dan masak sama-sama menggunakan dapur kayu,makan sama2,agih-agihkan daging sekitar kampung,biasalah adat keluarga kami sebelah suami orang jawa mesti ada "berkat" untuk semua yang datang membantu.
Selamat Hari Raya Aidiladha,Maaf Zahir dan Batin buat semua terutama mak,ayah,ibu,ayah,abang2 ipar,kakak2 ipar,adik2,adik ipar,makcik2,pakcik2 dan semua muslim…

Selamat Hari Raya Aidil Adha...

Imej
Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepa…

di "maktabah" perpustakaan university mu'tah,jordan

hehe gambar ni adalah rekaan semata-mata tak tahula betul ke gi study ke atau semata- mata bergambar ye? huhu..selalunya aku datang ke perpustakaan ini untuk mencari bahan bahas@ persediaan time2 nak exam jer...sebenarnya agak rugi kalau kita tak gunekan manfaat yang ada pada perpustakaan ini...tapi saya lebih refer suke study di rumah rasa lebih selesa,setiap individu ada cara masing-masing untuk belajar lebih baik.,terpulang pada individu itu sendiri..

bersama bkasj sempena raya di jordan..

Imej
Mengambil kesempatan ke tempat-tempat bersejarah sekitar Irbid,kebetulan meraikan raya bersama badan kebajikan anak selangor jordan.

kenangan 2006 di jordan...antara gambar di kawasan "jamiah" kawasan university mu'tah jordan.

Imej
University mu'tah penuh kontroversi bagiku,suka duka,dugaan cabaran,kehidupan,kebahgiaan,kejayaan..banyak erti sebenarnya...Alhamdulillah berjaya juga aku menghabiskan ijazahku,walaupun aku sebenarnya tak la pandai sangat cume yang paling penting USAHA,alhamdulillah semua subjek lulus cemerlang dan sederhana tak pernah gagal..alhamdulillah.

Terima kasih terutamanya bagi ibu ayah yang membentuk dan mencorak diriku kearah dan bidang agama,ayahku baginya dia tidak berharap anaknya berjaya akademik sahaja yang penting jadi anak soleh solehah..inshaAllah amin, ya Allah kuatkan iman diriku.Suka duka di perantau banyak mengajarku erti kehidupan.Terima kasih ibu ayah kerana bersusah payah sanggup menghabiskan duit kerana ilmu.

Tak lupe juga buat Mais kerana memberiku biasiswa untuk menampung keperluan disana.

antara offline message yanga ku terima di yahoo massengger...

ilham_sakuraSpamReply09:11 ص 30/11 3 steps to maintaining a positive attitude: i~Make a contract with urself to stay focused on the positive. ii- Attitude Check-Constantly check in with urself to see if ur atitude is worth catching. iii-Always have something to look forward to. Enthusiasm=Energy.Create exciting momentum in ur life. ---We are the only creatures on earth who can change our biology by what we think and feel--
09:13 ص 30/11 "Perempuan yang suci adalah perempuan yang di jaga oleh ALLAH,tidak sedikit pun Allah membenarkan mana-mana lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya...Tetapi andai kita bergelumang dengan cinta lelaki, di mana Allah untuk menjaga kita?Allah seperti melepaskan kita kepada seorang manusia yang lebih banyak mengecewakan kita" "Jika ALLAH datangkan kesedaran dalam diri supaya meninggalkan cinta seorang lelaki ,bermakna Allah mahu ambil kita kembali untuk dijagaNya..Mengapa masih ragu-ragu?" "Kekuatan usah di tunggu tapi harus dica…

kenangan masa lalu,kenangan terindah...suka duka kisah perantau.

Imej
Gambar-gambar ini bukan gambar aku,gambar ibu dan ayah di Jordan,masa ini aku da grad,da balik malaysia.Ibu ayah bergambar kenangan bersama sahabat-sahabat aku,antaranya group mama bushra iaitu orang perak,sahabat-sahabat baik aku budak thailand dan group kidr yang selalu bantu ibu ayah aku disana macam ibu ayah mereka sendiri,harapnya.. mekasih ye kalian semua.

apa dah jadi dengan dunia..

Entah aku tak de idea sebenarnya nak keluarkan post ape ye..asalnyer aku nak buat sekadar kenangan terutama untuk family dan kawan yang mengenali tak kisah pon ade orang bace atau tak...kalau ade orang baca ahlan,terima kasih...
Bagi aku semua orang ada cerita masing-masing,blog dia hak dia nak tulis apa pon,kadang-kadang saya suke baca kisah orang lain terutamanya kawan-kawan saya,seronok dapat tahu keadaaan mereka kini semuanya success belaka..kita kena think positif jangan lak hasad dengki bila kawan dah berjaya kan...tapi itulah fe'el ma'nusia tabiat yang sungguh aktif berleluasa di masyarakat kita.Bagi saya rezki masing-masing lain-lain,Allah Maha Adil,malas saya nak menyibuk pasal orang lain,yang penting saya buat kerja saya beres...bagi saya jangan ganggu saya,saya tak kacau awak pon...
Janganlah hasad dengki,bertaubatlah....nauzubillahimin zalik..

kini cuti sekolah

Aktiviti ketika cuti, kononnyer nak ke Melbourne sekeluarga,terpaksa cancel sebab adikku aishah kini sarat mengandung,kata buya kite cancel pergi Australia insyaAllah kita pergi lepas baby adik " keluar" kite gi dengan kehadiran orang baru di dalam keluarga kami...i.allah.


Jadi sepanjang cuti ini kami buat tentatif sendiri memandangkan suamiku masih berkursus sepanjang cuti kecuali ahad dan aku juga kursus sabtu ahad.Terpaksalah bersabar,akur dengan kursus i.allah lepas abes semua kursus kami berhasrat untuk melancong...


MY TENTATIF..
Minggu pertama duduk rumah ibu,seronok bukan kepalang bukan senang lepas kawin berkerja pula untuk isi masa dengan keluarga.Kebetulan ibu ayah juga ada minggu ini,cuti mereka dari bumi anbiya' jordan sehingga 29hb 11 ini,,hope aku dapat mengisi masa dengan keluarga.Suami ku kursus,nasib baik maktab bagi ulang alik kalau tak rindula aku kat suamiku yang disayangi.
Minggu kedua pula,maybe aku nak duduk Bangi umah maklong aku bawa ad…

menjadi seorang guru...

Sudah lama saya tak mengupdate blog saya,musim cuti sekolah tak lama lagi lagi dua hari,gaji pon i.allah dapat 25 hb ini,wah tak sabar saya nak cuti..hehe..apapun sabtu ahad masa saya diisi dengan kelas tafaquh program jais bg guru2 baru jais DG41 november dan disember tahun ini..

Geramnyer hati saya bila ibu menelifon memberitahu rumah dimasuki pencuri,habis barang-barang dikebasnya.Ibu dan bibik keluar sekejap je dari rumah,bila pulang,mangga pagar grill sudah tiada,rumah bersepah barulah ibu dan bibik perasan dan meneliti barang,rupa-rupanya pencuri masuk mengambil barang-barang berharga...handphone adik-adik saya,ayah saya,laptop,bekas berisi duit,duit rupiah bibik saya hilang...ibu segera menelifon polis dan sedang menunggu polis tiba di tempat kejadian.

Buat pencuri-pencuri perompak-perompak segeralah betaubat kerana sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ketanah juga..

Ke sekolah tempat ku mencari rezki,seorang guru baru...

Imej
Terima kasih buat kawan baik saya di SAMBBST,setiap hari saya tumpang dia pergi sekolah dan balik sekolah almaklumlah tiada kenderaan lagi,i.allah tahun depan azam saya nak beli kereta..sori myusahkan,jazakillah buat k.adlina ,cun kan orangnyer kalau nak kenal dia bole,masih single orangnyer hehe baru 25 tahun.SILA ISI BORANG HEHE...